
PIĘKNO STAWU - KOI CARP
STWIERDZA SIĘ, ŻE KARP JEST NAJPOPULARNIEJSZĄ RYBĄ NA LITWIE, ZARÓWNO W STAWACH JAK I NA STOLE OBIADOWYM. CZĘSTOTLIWOŚĆ AKTUALNEGO DZIECKA ZACZYNA SIĘ RÓWNIEŻ OD DYWANU W AKWARIUM CENTRUM HANDLOWEGO. A DZIŚ POWIEDZIEMY O ZDOBIE STAWÓW I DUMY KARPI KOI.
HISTORIA
KOI przetłumaczone z japońskiego oznacza miłość i czułość, dlatego te ryby są uważane za symbol miłości i przyjaźni. Często nazywa się je nishikigoi - dosłownie tłumaczone jako „brokat wyrzeźbiony w karpie”. Nazwa pochodzi od pierwszego miejsca ich odkrycia w wiosce Yamokashi, gdzie po raz pierwszy hodowano te ryby około 200 lat temu. To w tym miejscu karpie KOI są karpiowym standardem i najwyższym znakiem jakości na świecie. Więc tylko oni mogą być nazwani prawdziwymi nishikigoi.
W całej Japonii jest ponad 800 hodowców karpia, z których dwie trzecie mieszka w tej wiosce lub w jej pobliżu. Większość z tych hodowców kontynuuje kilkusetletnią tradycję uprawy i przekazuje ją z pokolenia na pokolenie.
RODZAJE KARPI KOI
Obecnie istnieje około 80 gatunków karpia KOI, które były hodowane przez hodowców karpi z wioski Yamakoshi na przestrzeni kilkuset lat. Każdy gatunek różni się kolorem i pismem. Tak krótko o niektórych z najpopularniejszych gatunków.
Specyficzną cechą karpia Kohaku jest biały kolor ciała i duże czerwone plamy. Płetwy i ogon są białe. Jest to pierwszy gatunek ozdobny wyhodowany w Japonii.
Taisho Sanshoku ma białą skórę, czerwone plamki, ale w przeciwieństwie do kohaku ma małe czarne plamki.
Utsurimono to czarna ryba z białymi, czerwonymi lub żółtymi plamkami. Czasami są one czymś więcej niż głównymi kolorami i może wyglądać tak, jakby karp był w rzeczywistości czerwony lub biały. Natomiast białe, czerwone lub żółte karpie KOI z czarnymi znaczeniami nazywane są bekko.
Asagi to jeden z najstarszych rodzajów KOI. Grzbiet jest jasnoniebieski, a brzuch i policzki czerwone, chociaż występują żółte i kremowe. Głowa jest biała lub jasnoniebieska, a łuski na grzbiecie wyróżniają się białymi krawędziami.
Tancho może mieć dowolny kolor, ale ma jedną czerwoną plamkę na głowie.
Chagoi jest barwą zbliżoną do tradycyjnego karpia, a jego kolor ciała jest herbaciany, lekko przypominający miedź, bladozielony, z lekkim pomarańczowym odcieniem.
Solidny metaliczny karp KOI Ogon. Dostępne kolory: złoty, platynowy, pomarańczowy.
Goshiki to pięciokolorowy karp, jego ciało jest zwykle białe, a łuski zwykle niebieskawe. Nie dominują czerwone, niebieskie i czarne.
Showa Sanshoku to czarna ryba z czerwonymi i białymi plamami. Głowa zawsze będzie miała tylko czarną plamkę.
Shusui to biały, mniej łuskowaty karp KOI, a jedyna linia dużych niebieskich, lustrzanych łusek biegnie od głowy do ogona. Skrzela i boki tego gatunku karpia są czerwone.
Ochiba to niebieski karp z miedzianymi i brązowymi plamami.
Ghost KOI to hybryda ogona i dzikiego karpia. Charakteryzuje się metalicznymi łuskami, ale często ten karp nie jest uważany za prawdziwego nishikigoi.
Butterfly KOI również nie jest w wielu miejscach uważany za prawdziwego nishikigoi, ponieważ jest hybrydą karpia azjatyckiego i KOI. Możliwe są różne kombinacje kolorystyczne, a głównym wyróżnikiem są długie płetwy trzepoczące jak skrzydła.
WIELKOŚĆ OCZKA I WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Aby staw przyniósł więcej radości niż zmartwień, ryba musi być zdrowa i ruchliwa, a woda w nim nie może być przesadzona i przejrzysta. Aby hodować karpie KOI, bardzo ważne jest, aby choć trochę poznać zasady ich hodowli.
Ci, którzy chcą hodować karpie KOI, powinni wykopać basen o powierzchni co najmniej 10 metrów sześciennych. Nie daj się skusić plastikowym basenom sprzedawanym w sklepach ogrodniczych i spożywczych – zdecydowanie nie są one przeznaczone do przechowywania ryb, bez względu na to, co sprzedawca próbuje przekonać.
Im większy staw tym lepiej - woda nie będzie w stanie się ogrzać w upalny letni dzień, a gdy nadejdą chłodne jesienne noce, woda w oczku będzie się powoli ochładzać. Im bardziej równomierna temperatura wody, tym lepiej dla mieszkańców stawu. Zaletą dużego stawu jest to, że gromadzi więcej tlenu. Głębokość basenu powinna wynosić co najmniej 1,2 metra. Jeśli jednak basen jest mały, jego głębokość nie powinna przekraczać 1,5 metra. Karpie KOI najlepiej czują się w płytkich, nasłonecznionych stawach. Jedna dorosła ryba potrzebuje 500-1000 litrów wody.
Idealna temperatura wody to 15-25 stopni. Temperaturę wody można dobrze regulować przed zakopaniem stawu i wpuszczeniem ryb. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie miejsce na oczko wodne. Należy pamiętać, że basen nie będzie wystawiony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych przez dłuższy czas. Najlepsza jest północna lub zachodnia strona działki. W oczku wodnym można sadzić rośliny wodne, lilie szerokolistne, które nie pozwolą promieniom wniknąć w głąb, a ryby będą miały się gdzie schować. Rosnące lilie naturalnie oczyszczają wodę.
Choć karp KOI fascynuje różnorodnością kolorów, to jest to również wada. Kolorowe ryby są bardzo łatwo dostrzegane przez drapieżniki. Dlatego w oczku powinny znajdować się głębsze miejsca, aby ryby mogły się ukryć, a także warto zainstalować siatkę zabezpieczającą nie tylko dla lisów, ale także dla własnego lub sąsiedniego kota.
Niewielki zbiornik wodny mieści około 15 karpi. Są trwałe, potrafią urosnąć do 5, a nawet 10 kilogramów. Na naszych wodach oczywiście te ryby będą nieco mniejsze, ale przy odpowiednich warunkach karpie KOI będą żyć długo i zachwycą nie tylko oko, ale i serce.
Po zdobyciu ryb bardzo ważne jest, aby prawidłowo wpuścić je do stawu. Z łowieniem ryb na Litwie warto poczekać do maja. Wcześniejsze wyjęcie ryby z opakowania zajmuje 20-30 minut. Utrzymuj w wodzie, aż temperatura wody w niej osiągnie temperaturę stawu. Dzięki temu karpie KOI będą mniej stresujące.
KARMIENIE
Karp KOI to wszystkożerna ryba, która może spożywać różnorodne pokarmy, ale aby ryby rosły zdrowo, zaleca się karmienie ich dietą bogatą w minerały i witaminy, która unosi się na powierzchni wody. Jakość paszy jest bardzo ważna, jeśli chcesz hodować duże, zdrowe, zwinne i trwałe ryby. Pasza powinna być kupowana wyłącznie od renomowanych producentów i powinna być ukierunkowana na te ryby. Ryby karmimy 1-2 razy dziennie. Raz w tygodniu warto zrobić dzień lądowania. Dorosłe ryby mogą głodować do 7 dni. Młode ryby karmione są co najmniej dwa razy dziennie i bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu tlenu. Zimą karpie KOI nie są karmione, gdyż aktywność tych ryb w przewodzie pokarmowym spowalnia, a ryby żerują bardzo mało – kilka glonów z dna wystarczy na tygodnie. A apetyt wraca dopiero na wiosnę, kiedy woda znów zaczyna się nagrzewać.
UTRZYMANIE STAWU
Napowietrzanie to mieszanie wody w celu nasycenia wody rozpuszczonym tlenem. Najniższa zawartość rozpuszczonego tlenu wynosi 5 mg/l. W wietrzne dni, kiedy w Twoim stawie jest niewiele ryb i dużo roślin wodnych, sama woda jest nasycona tlenem. Zwykle brakuje go w mroźne zimy i bardzo gorące letnie dni. Oczywiście nawet wtedy, gdy staw jest za mały dla ryb hodowlanych. W zimie ważne jest, aby nie czekać, aż ryba wypłynie na powierzchnię w poszukiwaniu tlenu. W zamarzniętym stawie należy wywiercić pług i opuścić dyfuzor do dna.
Aby utrzymać stawy w czystości, istnieje teraz wiele różnych filtrów, o których na długo zapomnisz. Takie filtry tylko od czasu do czasu wymagają oczyszczenia z nagromadzonego brudu. W czasie letnich upałów, kiedy woda zaczyna kwitnąć, zwykle z powodu zbyt wysokiej temperatury wody, obfitego żerowania i dużego zanieczyszczenia ryb, trzeba będzie dokupić prosty filtr, który będzie dopasowany do strumienia wody wypływającej z filtra.
Latem temperatura wody nie powinna przekraczać 25 stopni. Jeśli temperatura wody będzie wyższa, poziom tlenu spadnie katastrofalnie. Gdy temperatura wody osiąga 18 stopni, dorosłe karpie często przygotowują się do tarła. Jeśli nie mają takich warunków, nieodrodzone ryby mogą umrzeć.
RÓŻNICE REPRODUKCYJNE I PŁCI
Jak prawie wszystkie ryby, karpie KOI rozmnażają się przez tarło. Samica KOI składa jaja i zapładnia je jeden lub więcej samców. Chociaż rodzi się tysiące potomstwa, tylko nieliczne mogą nadawać się do handlu lub hodowli. Opieka nad potomstwem to przede wszystkim długa i trudna praca, którą zazwyczaj wykonują wyłącznie profesjonaliści. Po drugie, tylko te karpie, które zostały wyhodowane w wiosce Yamakoshi są uważane za nishikigoi. Jednak miejsce pochodzenia nie gwarantuje, że setki, a nawet tysiące karpi nie zostaną ubite, ponieważ nie mają barw i cech swojej rasy. Niechciane potomstwo jest karmione innymi rybami lub sprzedawane jako podrzędne karpie KOI. Aby określić płeć, obserwuj karpia podczas karmienia, gdy ryba zanurza się w powierzchni wody. Ryby muszą być również wystarczająco dojrzałe, aby wyraźnie pokazać różnice między płciami. Samiec różni się od samicy tym, że jest wydłużony i szerszy. Brzuch samic jest grubszy, oglądany z góry jest bardziej zaokrąglony. Samce mają bulwy - białe plamki na płytkach skrzelowych. Różnice płciowe są również świetne do zaobserwowania podczas krycia, samiec zawsze będzie ścigał lub uwodził samicę.
CHOROBY
Nie zawsze jest możliwe natychmiastowe wykrycie chorej ryby, dlatego konieczne jest jej codzienne monitorowanie. Kiedy coś pójdzie nie tak, zwierzę staje się pasywne lub zaczyna zachowywać się nienormalnie. Niezawodni hodowcy utrzymują stada matek i tylko minimalnie kupują ryby od innych sprzedawców. Gwarantuje to, że hodowane przez nich karpie nie zostaną zarażone innymi rybami.
W sklepie internetowym ErumAqua znajdziesz duży wybór karm, leków na karpie KOI i inne ryby stawowe oraz sprzęt do hodowli karpi KOI. Dobra cena, wygodna i bezpieczna płatność i dostawa na terenie całej Litwy.